Diyarbakır'da yüzlerce tarihi cami bulunuyor. Özellikle son günlerde basına düşen bazı haberleri işittiğimizde hangi dönemde yaşıyoruz, sorusunu akla getiriyor.

Kutsal mekanların ve camilerin muhafaza edilmeye başlandığı bu dönemde CHP zihniyeti yeniden mi hortladı.

Bir dönem CHP'yi bilirsiniz… camilerin kapısına kilit vuran CHP…

İstiklal Mahkemelerinin hortladığı dönemi duymuşsunuzdur mutlaka… İnancından dolayı insanların darağacında şehid olduğu, hiçbir yerin güvende olmadığı dönemden bahsediyorum.

Kutsal mekanların ve camilerin emniyette olmadığı dönemin sancılarının bir benzerini yaşıyoruz.

O dönemde neler yaşanmadı ki, camilerin kapısına kilit vuruldu. Dilimiz varmıyor ama camilerin gazinoya ve eğlence mekanlarına dönüştürüldüğü bir zamanın utancını yaşadı memleketimin insanları.

CHP'nin inanca düşman, kutsallara saygısızlığının zirve yaptığı dönemin bir benzeri Diyarbakır'da yaşanıyor. Çok eskilere gitmeye gerek yok, yakın zamanda birkaç gün önce tarihin karanlık sayfalarında yer alıp utancın belgesi olacak bir olay…

Diyarbakır'da tarihi bir caminin bitişiğindeki bir yerleşke, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel bir şirkete kiraya verilerek eğlence mekanına dönüştürülüyor.

Basından bunu öğrenince tüylerimiz diken diken oldu.

Yahu bu ne! CHP de şimdi iktidarda yok, neler oluyor, bu ne aymazlık. Yaşanan gelişmeler CHP'nin cami düşmanlığı yeniden mi hortladı, sorusunu akla getiriyor.

28 Şubat döneminde de yaşamıyoruz. Sözde inanca saygının en zirve yaptığı dönemde, inanca yapılan bu saygısızlık da neyin nesi.

Demezler mi bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.

Bir zamanlar CHP camilerin kapısına kilit vururken, kötü kullanım amacıyla mübarek kutsal mekanları ihaleye vermişti.

O dönemde camiler, gazinoya bile dönüştürülmüş. Şimdi ise tarihi caminin bitişiğindeki yerleşke kafe ve restorana dönüştürülmek isteniyor… yazık be yazık… yuh olsun size…

Revam mı bu Diyarbakır'a.

Mervani Caminden bahsediyorum.

Mervani Camii, Diyarbakır'da surların içinde bulunan bir cami… tam da surların kalbi olacak bir konumda…  Dağkapı Burcu'nun bulunduğu yerde.

Diyarbakır'ın merkezindeki Mervani Camii bitişiğindeki yerleşke, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri tarafından özel bir firmaya kafe-restoran tarzı ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere kiraya verilmiş.

Sahabe mezarlarının da bulunduğu alanda eğlence merkezi türü mekanların oluşturulması söz konusu yerleşkedeki manevi değerlere saygısızlık.

Allah'tan korkun, peygamberden utanın, halkın hassasiyetlerine ve kırmızı çizgilerine saygı duyun.

Bir an kendimizi bundan 70 yıl önceki CHP'nin idaresi altındaki ceberut döneminin inanca saygısının kalmadığı atmosferde hissettik.

Diyarbakır halkı, bu tarihi caminin bitişiğindeki yerleşkenin, kafe-restoran amaçlı kiraya verilmesine çok tepkili.

Caminin bitişiğinde bulunan burç duvarının hemen dibindeki yatırda "Sahat bin Vakkas Ebu'l-Muhsin" adlı sahabe ve "Arakçîn Baba" diye de bilinen Şeyh Mehmed-i Berzencanî yatıyor.

Eğlence mekanına dönüştürülmek istenen caminin bitişiğindeki yerleşkenin havlusundaki o mübarek sahabenin ve veli zatın manevi hatırasına saygı duyun.

Ecdadımızın kemiklerini sızlatmaya hiç kimsenin hakkı yok.

Cumhuriyet Dönemi’nde kapatılan bu tarihi cami 2014 yılında tekrar ibadete açıldı. On yıl içinde ne değişti de kapatılmasından daha beter hale getiriliyor.

Umarım yetkili merciler bir zamanların CHP'sinin düştüğü hataya düşmez. Kutsal mekanların içinde bulunan yerleşkelere yönelik bu saygısızlığın önüne geçip, işletme kararını iptal eder.

Ama ne olursa olsun ve hangi amaçla olursa olsun bir an önce bu ihale iptal edilmeli. Caminin bitişiğindeki yerleşkesi caminin ruhuna ve manevi atmosferine ve statüsüne halel getirilmemeli.

Her ne ise icabına bakıp önlem alınmalı bu tarihi hatadan vaz geçilmeli. Caminin bitişiğindeki yerleşke kafe ve restoran işletmesine dair ihalesi iptal edildikten sonra hafızlık kursu veyahut İslami ilimlerin öğrenildiği mekana dönüştürülmeli.

Tarihi ve manevi mekanlarımız ivedilikle koruma altına alınmalı.