Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, iftar sonrası ve sahurda su tüketimi ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.
Fazla yemekten uzak durun
İftarda veya sahurda birden fazla yemek yemek, sindirim sürecinde artan su ihtiyacını artırarak hem metabolizmayı zorlar hem de daha fazla su tüketmeniz gerektiği anlamına gelir. Gülşen, yemeklerin kontrollü bir şekilde yenmesi gerektiğini vurguluyor.
İftar sonrası çay ve kahve tüketmeyin
Çay ve kahve, diüretik özellik göstererek fazla idrara çıkmanıza neden olabilir. Bu durum, böbreklerde ve iç organlarda su ihtiyacını artırır. Ayrıca kahvenin içindeki kafein ve çayın tein içeriği, suya ihtiyaç duyan mikro besin maddeleri oldukları için su ihtiyacını artırır.
Şekerli ve asitli içeceklerden uzak durun
Kola ve şekerli içecekler, asla suyun yerini tutamazlar. Bu tür içecekler, vücudun su ihtiyacını karşılamadığından su tüketimini azaltmanıza yol açabilir. Uzman Diyetisyen Gülşen, bu tür içeceklerin sınırlı tüketilmesi ve yerine su tüketiminin artırılması gerektiğini belirtiyor.
Yeterli oranda su tüketin
Ramazan ayında yemek saatleri değiştiği için, insanlar genellikle yemek ihtiyacını karşılamaya odaklanır, ancak su tüketimi de oldukça önemlidir. Gülşen, iftar ile sahur arasında en az 2 litre su içilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Yağlı ve soslu besinlerden kaçının
Yağlı ve soslu besinler sindirimde zorlanmanıza ve daha fazla su ihtiyacı duymanıza yol açar. Bu tür yiyecekler, sindirimi zorlaştırarak suyun büyük kısmını bu süreçte kullanır. Uzman Diyetisyen, iftar ve sahurda bu tür besinlerin sınırlandırılması gerektiğini tavsiye ediyor.
Tuzlu gıdalardan uzak durun
Tuz, vücutta su tutulumuna neden olarak su ihtiyacını artırır, ancak bu suyun kullanımı çok fazla olmaz. Tuzlu gıdalardan uzak durarak, vücudun doğru su dengesinin sağlanması gerektiği vurgulanıyor.
Ramazan ayında sağlıklı bir oruç tutabilmek için bu uyarılara dikkat etmek, susuzluktan korunmanıza ve sağlığınızı riske atmadan orucunuzu tutmanıza yardımcı olacaktır.