Diyarbakır'da planlı elektrik kesintisi programı kapsamında birçok ilçede çalışma yapılacak. Kesintiler tesis, bakım, onarım, aydınlatma ve hat çalışmaları nedeniyle uygulanacak.

BİRİNCİ GÜN

Yenişehir: 08:00-18:00 saatleri arasında Güvercinlik, Güzelköy, Tanışık ve İlbaş bölgelerinde elektrik kesintisi yapılacak. Kesintinin nedeni yüklenici firma tesis çalışması.

Bağlar: 08:00-19:00 saatleri arasında Kaynartepe bölgesinde kesinti uygulanacak. Kesintinin nedeni yüklenici firma tesis çalışması.

Bismil: 08:00-16:00 saatleri arasında Derbent, Doruk ve Tepecik bölgelerinde elektrik kesintisi olacak. Kesintinin nedeni müteahhit çalışması.

Çermik: 07:00-18:00 saatleri arasında Akçörten, Alabuğday, Arabük, Balıksırtı, Başarı, Birce­mal, Kuşlukçayırı, Recep, Sarıbalta, Sarıca, Yoğun, Çalıtepe, Örenkuyu ve İncili bölgelerinde kesinti yapılacak. Kesintinin nedeni Balıksırtı Kök Alabuğday çıkışında 3. seviye bakım çalışması.

Çınar: 09:00-09:15 saatleri arasında Demirölçek, Düzova ve Yaprakbaşı bölgelerinde elektrik kesintisi uygulanacak. Etifosfat trafo merkezindeki çalışma nedeniyle TrA üzerindeki fiderler TrB üzerine aktarılacak.

Çüngüş: 00:00-23:59 saatleri arasında Geçitköy ve İbikkaya bölgelerinde kesinti yapılacak. Kesintinin nedeni yol çalışması nedeniyle güvenlik amacıyla enerji kesilmesi.

Dicle: 06:00-18:00 saatleri arasında Bademli, Dedeköy ve Sergenli bölgelerinde elektrik kesintisi olacak. Kaygusuz Kök Dede-Bademli çıkışında 3. seviye bakım kapsamında direk dikimi yapılacak.

Eğil: 09:00-10:00 saatleri arasında Baysu ve Oyalı bölgelerinde kesinti uygulanacak. Kesintinin nedeni TR 2250 3329369 numaralı abonenin okumasının alınması.

Ergani: 13:30-15:00 saatleri arasında Kiralan bölgesinde elektrik kesintisi yapılacak. 21TR-04507 numaralı trafonun 3K bölgesinde mobil ekip çalışması gerçekleştirilecek.

Hani: 09:00-19:00 saatleri arasında Kaledibi bölgesinde kesinti olacak. Başaklı Kök Kaledibi çıkışında OG hat sehimi alınacak ve ağaç budama çalışması yapılacak.

Hazro: 08:00-08:00 saatleri arasında Ağartı, Bayırdüzü ve Yazgı bölgelerinde kesinti yapılacak. Silvan F-9 hattında 3. seviye bakım kapsamında 3/0 örme direk dikimi gerçekleştirilecek.

Kayapınar: 08:00-18:00 saatleri arasında Mezopotamya ve Talaytepe bölgelerinde elektrik kesintisi uygulanacak. Kesintinin nedeni yüklenici firma tesis çalışması.

Kocaköy: 09:00-18:00 saatleri arasında Hacı Reşit bölgesinde kesinti yapılacak. Hacıreşit Mahallesi'ndeki 21TR-08330 numaralı trafoda aydınlatma çalışması gerçekleştirilecek.

Kulp: 09:00-18:00 saatleri arasında Akbulak, Akdoruk, Ağaçlı, Ağıllı, Barın, Bayır, Bağcılar, Demirli, Dolun, Düzce, Elmalı, Güleç, Güllük, Kamışlı, Karaağaç, Karpuzlu, Kaynak, Kurudere, Narlı­ca, Taşköprü, Temran, Uygur, Yeşilköy, Zeyrek, Çukurca, Özbek ve İslamköy bölgelerinde kesinti olacak. Kesintinin nedeni GES Kök F-5 Özbek çıkışı OG hat bakımı.

Lice: 09:00-18:00 saatleri arasında Kıyı bölgesinde elektrik kesintisi uygulanacak. Kesintinin nedeni GES Kök F-5 Özbek çıkışı OG hat bakımı.

Silvan: 09:00-18:00 saatleri arasında Sulubağ, Yeşilbahçe ve Şanlı bölgelerinde kesinti yapılacak. Sulubağ Mahallesi 21KOK-082 Köprülübağ çıkışı H03 OG hat bakım onarım çalışması gerçekleştirilecek.

Sur: 06:00-18:00 saatleri arasında Alibardak, Dervişhasan, Fidanlar, Karacaören, Koyungüden, Kumrucak, Mermer, Yarımca ve Yenice bölgelerinde elektrik kesintisi olacak. Mermer Kök Ali Bardak çıkışında 3. seviye bakım kapsamında direk dikimi yapılacak.

İKİNCİ GÜN

Yenişehir: 08:00-18:00 saatleri arasında Güvercinlik, Güzelköy, Tanışık ve İlbaş bölgelerinde elektrik kesintisi yapılacak. Kesintinin nedeni yüklenici firma tesis çalışması.

Bağlar: 08:00-19:00 saatleri arasında Mevlana Halit bölgesinde kesinti uygulanacak. Kesintinin nedeni yüklenici firma tesis çalışması.

Bismil: 08:00-16:00 saatleri arasında Aluç, Arıkgöl, Karacık, Merdan ve Sarıköy bölgelerinde elektrik kesintisi olacak. Kesintinin nedeni müteahhit çalışması.

Çermik: 07:00-18:00 saatleri arasında Armağantaşı, Bayat, Ceylan, Dik­yol, Dilekpınar, Güneşan, Güzel, Karakaya, Konaklı, Pamuklu, Saltepe, Çukurelma ve Şeyhandede bölgelerinde kesinti yapılacak. Kesintinin nedeni Bulundu Kök Ceylan çıkışında 3. seviye bakım çalışması.

Çınar: 12:00-12:15 saatleri arasında Köksalan, Yazçiçeği ve Yukarıortaören bölgelerinde elektrik kesintisi uygulanacak. Etifosfat trafo merkezindeki çalışma kapsamında TrB üzerine aktarılan fiderler TrA üzerine aktarılacak.

Çüngüş: 00:00-23:59 saatleri arasında Geçitköy ve İbikkaya bölgelerinde kesinti yapılacak. Yol çalışması nedeniyle güvenlik amacıyla enerji kesilecek.

Dicle: 06:00-18:00 saatleri arasında Bademli, Dedeköy ve Sergenli bölgelerinde kesinti olacak. Kaygusuz Kök Dede-Bademli çıkışında 3. seviye bakım kapsamında direk dikimi yapılacak.

Eğil: 15:00-16:00 saatleri arasında Baysu ve Oyalı bölgelerinde elektrik kesintisi uygulanacak. Kesintinin nedeni TR2198 3328482 numaralı abonenin okumasının alınması.

Ergani: 15:00-16:30 saatleri arasında Adnan Menderes bölgesinde kesinti yapılacak. 21TR-12403 numaralı trafonun 3K bölgesinde mobil ekip çalışması gerçekleştirilecek.

Hani: 10:00-17:00 saatleri arasında Abacılar, Akçayurt, Anıl, Belen, Dereli, Gürbüz, Kalaba, Kaledibi, Kırım, Kuyular, Merkez, Okurköy, Serenköy, Sergen, Soylu, Süslü, Topçular, Uzunlar, Vezir, Yayvan, Yukarıturalı, Zirve, Çardaklı, Çarşı ve Çukurk­öy bölgelerinde elektrik kesintisi yaşanacak. Kesintinin nedeni 21DM21'de Kök binalarındaki koruma ve ekipmanların bakımlarının yapılması.

Hazro: 08:00-08:00 saatleri arasında Ağartı, Bayırdüzü ve Yazgı bölgelerinde kesinti uygulanacak. Silvan F-9 hattında 3. seviye bakım kapsamında 3/0 örme direk dikimi yapılacak.

Kayapınar: 08:00-18:00 saatleri arasında Mezopotamya ve Talaytepe bölgelerinde elektrik kesintisi olacak. Kesintinin nedeni yüklenici firma tesis çalışması.

Kocaköy: 09:00-18:00 saatleri arasında Kaya ve Yenişehir bölgelerinde kesinti yapılacak. Yenişehir Mahallesi Peletekan'daki 21TR-08365 numaralı trafoda aydınlatma çalışması gerçekleştirilecek.

Kulp: 09:00-18:00 saatleri arasında Akbulak, Akdoruk, Ağaçlı, Ağıllı, Barın, Bayır, Bağcılar, Demirli, Dolun, Düzce, Elmalı, Güleç, Güllük, Kamışlı, Karaağaç, Karpuzlu, Kaynak, Kurudere, Narlı­ca, Taşköprü, Temran, Uygur, Yeşilköy, Zeyrek, Çukurca, Özbek ve İslamköy bölgelerinde kesinti yapılacak. Kesintinin nedeni GES Kök F-5 Özbek çıkışı OG hat bakımı.

Lice: 08:00-18:00 saatleri arasında Kutlu ve Türeli bölgelerinde elektrik kesintisi uygulanacak. Kutlu Kerpiçören 21TR-11629 numaralı trafonun AG hat bakımı yapılacak.

Silvan: 13:00-18:00 saatleri arasında Feridun bölgesinde kesinti olacak. Feridun Mahallesi 21TR-01912 numaralı trafoda AG hat bakım onarım çalışması yapılacak.

Sur: 06:00-18:00 saatleri arasında Alibardak, Dervişhasan, Fidanlar, Karacaören, Koyungüden, Kumrucak, Mermer, Yarımca ve Yenice bölgelerinde elektrik kesintisi uygulanacak. Mermer Kök Ali Bardak çıkışında 3. seviye bakım kapsamında direk dikimi yapılacak.

Elektriğin tarihi:
Elektriği kim icat etti?

Elektriğe dair düşünceler çok eski dönemlere uzansa da, “elektriğin mucidi” denildiğinde akla gelen ilk isim Benjamin Franklin’dir. Amerika Birleşik Devletleri’nin eski başkanlarından da olan Franklin, bir uçurtma ve metal anahtar kullanarak yaptığı deneyle yıldırımda bulunan elektriği gözlemlemeyi başarmıştır.
Bu çalışma, elektriğin doğa olaylarıyla ilişkisini ortaya koyan en önemli deneylerden biri olarak kabul edilmektedir.

Elektrik ilk kez nerede keşfedildi?

Benjamin Franklin’in “uçurtma deneyi” olarak bilinen çalışması, 1752 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilmiştir. Bu deney sonucunda yıldırım ve şimşek gibi doğa olaylarının elektrik yüklü olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış, elektriğin kontrol edilebilir bir enerji türü olduğu anlaşılmıştır.

Elektrik fikrinin ortaya çıkışı

Elektrikle ilgili bilinen ilk düşünce, MÖ 600 yılında Yunan filozof Thales tarafından ortaya atılmıştır. Thales, kehribar çubuğunu sürttüğünde saman tanelerini çektiğini fark etmiş ve böylece statik elektriğin ilk gözlemini yapmıştır. Bu basit deney, elektriğin tarihsel serüveninin başlangıcı olarak kabul edilmektedir.

Elektrik teriminin bilimsel kullanımı

1600’lü yıllarda İngiliz bilim insanı William Gilbert, elektrik üzerine sistemli deneyler yapmış ve “elektrik” terimini bilimsel anlamda ilk kez kullanmıştır. Gilbert, elektriği bazı maddelerin birbirine sürtülmesiyle ortaya çıkan bir güç olarak tanımlamış ve bu alandaki çalışmalara önemli katkılar sunmuştur.

Elektrik kuvvetinin ölçülmesi

1777 yılında Fransız bilim insanı Charles Augustin de Coulomb, elektrik ve manyetik kuvvetler arasındaki itme ve çekme etkilerini ölçebilen bir aygıt geliştirmiştir. Coulomb’un çalışmaları, elektrik yükleri arasındaki ilişkiyi açıklayan temel yasaların ortaya konmasını sağlamıştır.

Pilin icadı ve sürekli akım

Alessandro Volta, 1800 yılında gümüş ve çinko plakalar arasına tuzlu su yerleştirerek sürekli elektrik akımı elde etmeyi başarmıştır. Bu buluş, tarihteki ilk pilin icadı olarak kabul edilmiş ve elektriğin pratik kullanımında önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Doğru akım ve alternatif akım

Elektrik enerjisinin iletimi iki temel sistem üzerinden gelişmiştir.
Doğru akım, Thomas Edison tarafından yaygınlaştırılırken; alternatif akım sisteminin geliştirilmesinde Nikola Tesla önemli rol oynamıştır. Alternatif akım, elektriğin uzun mesafelere daha verimli şekilde taşınmasını mümkün kılmıştır.

Elektrik üretiminin sağlanması

1831 yılında Michael Faraday, elektrik dinamosunu icat ederek elektrik üretimini mümkün hale getirmiştir. Bu buluş, santraller aracılığıyla büyük ölçekli elektrik üretiminin önünü açmıştır.

Elektrikle aydınlatılan ilk şehirler

Elektrik kullanılarak aydınlatılan ilk şehir Fransa’nın Lyon kenti olmuştur. Lyon’daki Imperial Caddesi, 1847 yılında lambalarla aydınlatılmıştır. Bu gelişmeyi, 1878 yılında Paris’te Opera Caddesi’nin aydınlatılması izlemiştir.

Elektriğin ticari kullanımı

Elektriğin ticari amaçla kullanımı 1882 yılında başlamıştır. Thomas Edison öncülüğünde kurulan tesislerde üretilen elektrik, doğru akım sistemiyle iletilmiş ve sanayi ile günlük yaşamda yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

Hidroelektrik enerjinin ortaya çıkışı

Suyun gücünden yararlanılarak elektrik üretilmesi fikri, James Francis tarafından geliştirilen su türbinleriyle hayata geçirilmiştir. Tarihteki ilk hidroelektrik santrali, 1882 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuştur.

Nükleer enerjiden elektrik üretimi

Nükleer enerji kullanılarak elektrik üretimi ilk kez 1951 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilmiştir. Bu gelişme, enerji üretiminde yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur.

Türkiye’de elektriğin gelişimi

Türkiye’de ilk elektrik üretimi 1888 yılında, İstanbul’daki Haliç Tersanesi’nde kurulan elektrik fabrikasında başlamıştır.

Osmanlı Devleti döneminde, 1911 yılında Osmanlı Anonim Elektrik Şirketi kurulmuş ve bu şirket tarafından Silahtarağa Elektrik Santrali 1914 yılında hizmete alınmıştır.

Türkiye’nin ilk büyük ölçekli termik santrali olan bu tesis, ekonomik ömrünü tamamlayarak 1983 yılında üretimine son vermiştir.

Muhabir: Kazım Şanlı