Kurbanlık satışlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik, bu yıl satışların önceki yıla göre arttığını belirtti. Geçen yıl yaklaşık 2,2 milyon küçükbaş hayvanın kurban edildiğini hatırlatan Çelik, bu rakamın bu yıl 2,5 milyona ulaştığını ifade etti.
Satılamayan hayvanlara ESK desteği
Çelik’in verdiği bilgilere göre, Türkiye Diyanet Vakfı’nın yurt içi ve yurt dışında yaklaşık 890 bin, Türk Kızılay’ın ise 170 bin civarında vekaletle kurban kesimi yaptığı; çeşitli sivil toplum kuruluşları ve market zincirlerinin katkısıyla bu sayının 1 milyonu geçtiği bildirildi.
Bayram sonrası elinde hayvan kalan ya da karantina nedeniyle satışa sunamayan yetiştiricilere de destek verileceği aktarıldı. Et ve Süt Kurumu’nun (ESK), bu hayvanları belirlenen tavan fiyatlar üzerinden satın alacağı bildirildi. Bu uygulamanın, yetiştiricilerin mağdur olmaması adına önemli bir adım olduğu vurgulandı.
Ayrıca karantina süreci nedeniyle hayvanlarını pazara götüremeyen yetiştiricilere yönelik bu yıl ilk kez uygulamaya alınan sistem kapsamında, bu hayvanların sürecin ardından yine ESK tarafından alınacağı ifade edildi.
Deri israfına dikkat çekildi
Bayram döneminde dikkat çeken bir diğer konu ise kurban derilerinin büyük ölçüde zayi olması oldu. Çelik, geçmişte yoğun şekilde toplanan kurban derilerinin artık yüksek nakliye ve işleme maliyetleri nedeniyle rağbet görmediğini belirtti. Bu durumun büyük ekonomik kayıplara yol açtığını ifade eden Çelik, derilerin değerlendirilmesi için toplumsal bir seferberlik çağrısında bulundu.
Çelik, "Kurban derilerinden elde edilebilecek büyük bir ekonomik katkı, ne yazık ki yeterince değerlendirilemiyor. Bu israfın önüne geçmek için tüm kesimlerin elini taşın altına koyması gerekiyor" dedi.