Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak PISA 2025 sonuçları, sınıf mevcutları, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve öğretmen atamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bengü Türk TV'de canlı yayına katılan Tekin, PISA 2025 sonuçlarına yönelik eleştirilere yanıt verdi. Türkiye'nin PISA'ya katılacak öğrenci örneklemini belirlemediğini belirten Tekin, sürecin OECD tarafından yürütüldüğünü ifade etti.

PISA 2025 döngüsüne 91 ülkenin katıldığını belirten Tekin, OECD'nin ülkelerin sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi, öğrenci sayıları ve okul türlerini dikkate alarak sınava katılacak örneklemi oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'den sınava katılan 7 bin 60 öğrencinin de PISA yönetimi tarafından belirlendiğini aktaran Tekin, Milli Eğitim Bakanlığının seçilen okullarda sınavın elektronik ortamda yapılabilmesi için bilgisayar ve internet altyapısının çalışır durumda olmasını sağladığını kaydetti.

Türkiye'de ortalama sınıf mevcudu 21

Eğitim altyapısına ilişkin bilgi veren Tekin, devlet okullarındaki 660 bin sınıfta etkileşimli tahta bulunduğunu belirtti.

Sınıf mevcutlarının eğitim kademelerine göre farklılık gösterdiğini ifade eden Tekin, Türkiye genelindeki ortalama sınıf mevcudunun 21 öğrenci olduğunu açıkladı.

Tekin, son yıllarda fiziki kapasite, öğretmen ihtiyacı ve teknolojik altyapıya yönelik yatırımların eğitim göstergelerine yansımaya başladığını söyledi.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tekin, yeni müfredatla içeriğin hafifletilmesinin ve eğitimin beceri odaklı hale getirilmesinin amaçlandığını belirtti.

Modelin hedeflerinden birinin de öğrencilerin ortak toplumsal değerleri kazanması olduğunu ifade eden Tekin, bu değerlerle çelişen bir müfredat hazırlanmadığını söyledi.

Bilimsel temellere dayanan eleştirileri dikkate aldıklarını belirten Tekin, siyasi amaçlarla yapıldığını düşündüğü eleştirilere katılmadığını ifade etti.

Yeni öğretmen atamalarında bütçe bekleniyor

Öğretmen adaylarının beklediği yeni atamalara ilişkin de konuşan Tekin, henüz kesin kontenjan sayısının açıklanamayacağını bildirdi.

Atama sayısının 2027 bütçesi kapsamında kamuya alınacak toplam personel sayısının belirlenmesinin ardından netleşeceğini belirten Tekin, Bakanlığın talep ettiği personel sayılarının bulunduğunu ve bütçe görüşmeleri sonucunda ortaya çıkacak kontenjanın kamuoyuna açıklanacağını söyledi.

Tekin, bütçeye ilişkin taslak ortaya çıkmadan atama sayısı konusunda açıklama yapılmasının doğru olmayacağını ifade etti.

Ücretli öğretmenlik devam edecek

Ücretli öğretmenlik uygulamasına ilişkin de açıklama yapan Tekin, öğretmen ihtiyacının kadrolu personelle karşılanamadığı bölgelerde ek ders ücreti karşılığında yapılan görevlendirmelerin devam edeceğini açıkladı.

Engelli öğretmen atamalarına ilişkin çalışmaların ise Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ortak yürütüldüğünü belirtti.