Malatya'da 2026-2027 eğitim öğretim yılı, kent genelinde örgün ve yaygın eğitim kapsamında 146 bin 478 öğrenci ve 12 bin 822 öğretmenin dersbaşı yapmasıyla başladı.
2026-2027 eğitim öğretim yılı açılış programı Malatya Ortaokulu'nda gerçekleştirildi. Öğrenci, öğretmen ve protokol üyelerinin katıldığı programda Malatya Valisi Seddar Yavuz'un yaptığı konuşma gündem oldu.
'Kutsal Batı' eleştirisi
Vali Yavuz, 'Dünya, kan ve gözyaşıyla imtihan ediliyor. Dikkat edin. Ve bunlar uluslararası hukuk, insan hakları, demokrasi falan böyle yani hepimizin itiraz edemeyeceği çok güzel sözlerle. Kim yapıyor bunu? Batılılar yapıyor hep.' dedi.
'Nasıl 100 yıl önce bizi katlettiler ya. Coğrafyamızı işgal ettiler. Ortadoğu'yu mahvettiler. Japonya'da diyelim II. Dünya Savaşı'nda atom bombası attılar ya.' ifadelerini kullanan Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bunlar yine çıktılar insan hakları, hukuk, evrensel değerler… yine teraneler okuyorlar ve hepimizi uyutmaya devam ediyorlar. Öbür taraftan da son 25-30 yıl içerisinde 20 milyon insanı neredeyse katlettiler. Bakın, 314 milyon insanı yerinden ettiler. Hâlâ katletmeye devam ediyorlar. Niye? Güçlüler, zenginler, teknolojiye sahipler. Öyleyse katletme hakları var değil mi!?'
Vali Yavuz, Batı'nın idealize edilmesinin yaşanan zulümlerin görülmesini engellediğini belirterek, 'Ve biz ne yapıyoruz? Hâlâ kafamızda oluşturduğumuz o kutsal Batı var ya, dokunulamaz, vazgeçilemez, en modern insan hakları orada, her şey orada çünkü. Siz kimsiniz ki? Yıllarca yutturulan, bu ezberlerle maalesef bugün bu katliamlar, bu zulümler görünmez hale geldi.' dedi.
'Biz insanların acılarını, katliamlarını hissedemez hale geldik.' diyen Yavuz, 'Neden hissedemiyor çünkü? İdealize ettiniz çünkü. Bütün toplumun gözüne idealize ettiniz. Bu Batı, insan hakları, hukuk, evrensel değerler, her şey orada var dediniz.' ifadelerini kullandı.
'Doğu'nun Paris'i Malatya' sözünü eleştirdi
Vali Yavuz, Malatya için kullanılan 'Doğu'nun Paris'i' benzetmesini de eleştirdi.
Yavuz, 'Geçen birisi diyor ki işte Doğu'nun Paris'i Malatya diye dedim ben bu kavrama çok karşıyım. Niye? Ya ben biliyorum ki Paris'teki o medeniyet, Afrika sömürüleri ile geldi. Afrika'da insanlar katledilerek doğal kaynakları sömürülerek bir Paris yaptınız.' dedi.

'Millet olarak uyanmamız gerekiyor'
Ahlaki temeli olmayan hiçbir yaklaşımı benimsemediklerini belirten Yavuz, 'Radikal şeyler söylediğimin farkındayım. Ama hayatım boyunca sıradan konuşmalar yapıp sizin vaktinizi almayı da doğrusu kendime yakıştıramıyorum. İnandıklarımı söylemeye, inandıklarımın bedeli varsa da bunu ödemeye de hazırız açıkçası. Bak, açıkçası da söylüyorum bunu. Ama bizim artık millet olarak uyanmamız gerekiyor.' dedi.
Toplumsal birlik ve kardeşlik vurgusu yapan Yavuz, insanların köken, mezhep ve inanç üzerinden ayrıştırılmaması gerektiğini ifade etti.
Yavuz, 'O yüzden insanların hâlâ böyle küçük hesaplar peşinde koşan ne bileyim efendim nereliymiş, hangi kökendenmiş, mezhebi neymiş, inancı neymiş? Ya kardeşim çok mu önemli bunlar ya? Yani bu ülkenin 86 milyon vatandaşından birisi olmak yetmiyor mu?' ifadelerini kullandı.
Programda, İl Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır da bir konuşma yaptı.
Bakır, yeni eğitim öğretim yılına başlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek Filistin ve Gazze'deki çocuklara dikkat çekti.

İl Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır
'Filistinli Gazzeli çocukları unutmadık, unutmayacağız'
Bakır, '2026-2027 eğitim-öğretim yılına ve ilköğretim haftasına hep birlikte bismillah demenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün burada elbette sevinçliyiz. Ama içimiz bütünüyle rahat değil. Filistin'de, Gazze'de yıllardır savaşın gölgesinde yaşamaya çalışan çocuklar mevcuttur. Okul çağındaki yavruların defter yerine korkuyla, oyun yerine yıkımla karşı karşıya kalması hepimizin yüreğini yaralamaktadır. Onları unutmadık, unutmayacağız.' dedi.
'Biz insana değer vermeyi merkeze alan bir medeniyetin evlatlarıyız.' diyen Bakır, 'Bunun için çocuklarımıza yalnızca bilgi vermekle yetinmeyeceğiz. Adaleti, merhameti, vicdanı ve mazlumun yanında durmayı da öğretmek zorundayız. Duamız odur ki Filistinli çocuklar da en kısa zamanda güven içinde okullarına kavuşmalarıdır.' ifadelerini kullandı.
Bakır, Malatya'da yeni eğitim öğretim yılına ilişkin rakamları da paylaşarak, '2026-2027 eğitim-öğretim yılına 879 okulumuzda örgün ve yaygın eğitim ile birlikte 146 bin 478 öğrencimiz ve 12 bin 822 öğretmenimiz ile eğitim-öğretime başlamış bulunmaktayız. Deprem sonrasından bugüne kadar elde ettiğimiz başarıların artarak devam etmesini, hayırlı ve bereketli bir eğitim-öğretim yılı olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum.' dedi.




