27 Şubat 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Adalet Akademisi Kanunu, yürürlüğe girdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kanunun hukuka ve insan haklarına bağlı, meslek etik ilkelerini benimseyen ve uygulayan hakim ile savcıların yetiştirilmesi görevini üstlenen Türkiye Adalet Akademisi’nin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dilediğini belirtti.
TBMM Genel Kurulu’nda 13 Şubat’ta kabul edilerek yasalaşan kanun, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bakan Tunç, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu’nda Akademinin mevcut teşkilat yapısı dikkate alınarak idari kapasitesinin güçlendirilmesi, hukuk ve adalet alanında araştırma ve bilimsel çalışmaların yapılması, uluslararası gelişmelerin takip edilmesi ve proje geliştirilmesi alanlarında önemli düzenlemelere yer verildiğini ifade etti.
Kanuna göre, Akademi, hakim ve savcı yardımcıları ile hakim ve savcılara yönelik eğitim planlarını hazırlayacak ve uygulayacak. Akademi bünyesinde kurulacak olan Hukuk Araştırmaları Merkezi ise, hakim ve savcı yardımcıları ile hakim ve savcıların uzmanlaşmasına katkı sağlamak amacıyla ortak programlar geliştirerek lisansüstü eğitimler için yükseköğretim kurumlarıyla işbirliği yapacak. Meslekte fiilen 8 yılını tamamlamış hakim ve savcılar, öğretim elemanı olarak görev yapmak üzere Adalet Bakanı tarafından Akademiye atanabilecek. Ayrıca, hakim ve savcı yardımcıları ile hakim ve savcılara yönelik eğitim ve öğretim programlarının ücretsiz olarak sunulacağı belirtildi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kanunun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye Adalet Akademisi’nin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni etti.