NATO'nun "Uzay ve Gözetleme", "Taarruz Kabiliyetleri" ile "Entegre Hava ve Füze Savunması" alanlarında hayata geçirilecek yeni projeler, Ankara'da düzenlenen Savunma Sanayii Forumu'nda kamuoyuna tanıtıldı. Program kapsamında projelere katılan ülkeler ve şirketlerle toplu imza töreni gerçekleştirildi.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Radmila Shekerinska, 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında düzenlenen forumda yaptığı konuşmada, uzay tabanlı sistemlerin günümüz güvenliği açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Shekerinska, "Halo" adı verilen yeni uydu ağı projesinin başlatıldığını açıklayarak, bu sistem sayesinde müttefik ülkelerin uzay operasyonlarında daha hızlı iletişim, istihbarat paylaşımı ve füze takibi kabiliyetine kavuşacağını ifade etti. Ayrıca, iki yıl önce başlatılan "Uzaydan İttifak Sürekliliği Gözetimi (APSS)" girişimine İspanya'nın katılımıyla projedeki ülke sayısının 19'a yükseldiğini bildirdi.

Türkiye'nin uzay alanındaki çalışmalarına da değinen Shekerinska, TÜBİTAK Uzay Enstitüsü tarafından geliştirilecek iki yeni yüksek çözünürlüklü uydu ile ASELSAN'ın alçak yörünge uyduları, askeri haberleşme sistemleri ve "Çelik Kubbe" Ulusal Entegre Hava Savunma Sistemi kapsamında erken uyarı radarlarının geliştirilmesine yönelik projeler yürüttüğünü söyledi. Bu yatırımların Türkiye'nin erken uyarı ve haberleşme kabiliyetlerini güçlendireceğini belirtti.

Shekerinska ayrıca, acil durumlarda yedek uyduların hızlı şekilde yörüngeye gönderilmesini amaçlayan "Starlift Girişimi" üzerinde de çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Uzun menzilli füze projeleri

NATO'nun "Taarruz Kabiliyetleri" kapsamında düşük maliyetli seyir ve balistik füzelerin geliştirilmesini hedefleyen "Yer Tabanlı Hassas Vuruş Projesi" de tanıtıldı.

Shekerinska, Türkiye'nin bu kapsamda önemli sayıda ATMACA yer tabanlı uzun menzilli seyir füzesi tedarik etmeyi taahhüt ettiğini belirterek, bu projelerin NATO'nun üretim kapasitesini artıracağını ve müttefik ülkelerin savunma ihtiyaçlarını karşılamaya katkı sağlayacağını söyledi.

Hava ve füze savunmasına vurgu

Konuşmasında entegre hava ve füze savunma sistemlerinin önemine de dikkat çeken Shekerinska, son dönemde hava sahasına yönelik tehditlerin arttığını belirterek, bu alandaki yatırımların caydırıcılık ve savunma kapasitesinin korunması açısından hayati olduğunu ifade etti.

Shekerinska, müttefik ülkelerin savunma harcamalarını artırarak yeni teknolojilere yatırım yaptığını ve kritik savunma alanlarında ortak projelerin hız kazandığını dile getirdi.

Forumun sonunda, NATO'nun "Uzay ve Gözetleme", "Taarruz Kabiliyetleri" ve "Entegre Hava ve Füze Savunması" alanlarındaki projelere katılan ülkeler ve şirketlerle toplu imza töreni düzenlendi.