Peki, kurban kesmek farz mı, kimler bu ibadeti yerine getirmekle yükümlü? İşte detaylar...

Kurban Kesmek Farz Mı?

Kurban kesmek, İslam’a göre farz ya da vacip olarak kabul edilebilir. Ancak bu, hangi mezhebe bağlı olduğunuza göre değişir. Hanefi mezhebinde, kurban kesmek vacip kabul edilir, yani yapılması gereken, ancak yapılmaması durumunda günah işlemiş olunmaz. Diğer mezheplerde ise kurban kesmek sünnet-i müekkede (güçlü sünnet) olarak görülür. Bu durumda, yapılması teşvik edilir ancak farz değildir.

Kimler Kurban Kesmekle Yükümlüdür?

28-5Kurban kesmekle yükümlü olanlar, belirli şartları taşıyan Müslümanlardır. İslam'da, kurban kesmenin sorumluluğu, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına ulaşmış, temel ihtiyaçları dışında mal varlığına sahip olan ve seferi olmayan (yolculukta bulunmayan) kişiler için geçerlidir.

  • Akıl sağlığı yerinde olanlar: Kurban kesmek için akıl sağlığının yerinde olması gerekmektedir. Deli veya zihinsel engeli olan bir kişi kurban kesemez.
  • Ergenlik çağına ulaşmış olanlar: Çocuklar ve gençler, buluğ çağına girmediği sürece kurban kesme sorumluluğuna sahip değildir.
  • Mali durumu iyi olanlar: Temel ihtiyaçları dışında, sahip olduğu mal varlığı belirli bir miktarın üzerinde olanlar (80.18 gram altın ya da karşılığı değerinde mala sahip olanlar) kurban kesmekle yükümlüdür. Bu miktar, kişinin kurban kesme sorumluluğuna sahip olup olmadığını belirler.
  • Mukim olanlar: Bir kişi, seferi (yolculukta) olduğu zaman kurban kesme zorunluluğu ortadan kalkar. Ancak kişi eğer yaşadığı yerden uzakta değilse ve günlük yaşamına devam ediyorsa, kurban kesmekle yükümlüdür.

Muhabir: Ramazan Zeren