İran İslam Cumhuriyeti Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD ile yeniden müzakerelere başlanabilmesi için İran’ın şartlarının karşılanması ve Washington’ın yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Kalibaf, İran’ın son yedi ayda saldırılara karşılık verme kapasitesini gösterdiğini ifade ederek Tahran’ın yaklaşımının İran halkının iradesini kabul ettirmek ve süreci ülkenin çıkarları doğrultusunda yürütmek olduğunu söyledi.

İran’daki savaş ve diplomasi tartışmalarına da değinen Kalibaf, yalnızca savaştan söz eden ancak çatışmaların nasıl sona erdirileceğine ilişkin bir yol haritası ortaya koymayan yaklaşımın ülkeyi uzun süreli bir yıpranma sürecine sürükleyebileceğini savundu.

Savaş ve müzakere birlikte yürütülmeli

Kalibaf, savaş ile müzakerenin birbirinin alternatifi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek hem askeri hem de diplomatik imkanların kullanılmasını savundu.

İran’ın gerektiğinde askeri imkanlarını kullanarak karşı tarafa karşılık vermesi, sahadaki kazanımların ortaya çıktığı dönemlerde ise diplomasinin devreye sokulması gerektiğini ifade eden Kalibaf, bu yöntemin elde edilen kazanımların kalıcı hale getirilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Kalibaf, İran’ın mesaj ve şartlarının arabulucular aracılığıyla karşı tarafa iletildiğini belirterek tek taraflı dayatmaların ve aldatma girişimlerinin kabul edilmeyeceğini kaydetti.

Hürmüz Boğazı için de şart öne sürüldü

İran Meclis Başkanı Kalibaf, İran’ın şartları karşılanmadığı, İran halkının hakları tanınmadığı ve ABD yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece önceki müzakere koşullarına dönülmeyeceğini söyledi.

Kalibaf ayrıca Hürmüz Boğazı’nın açılmasını da bu şartlara bağladı.

Batı Asya’daki eski ABD düzeninin sona erdiğini savunan Kalibaf, bölgede yeni düzenin İslam ülkeleri tarafından oluşturulması gerektiğini ifade etti.