Üç bakanlığın teşkilat yapısını değiştiren düzenlemeler, 31 Ekim tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde değişiklik yapan 201 sayılı kararnameyle yeni genel müdürlükler oluşturulurken kamu kurumlarının yönetim yapısı ve kadro dağılımında da değişikliğe gidildi.

Kararnameyle İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan 112 Acil Çağrı ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü, ülke genelindeki acil çağrı hizmetlerinin koordinasyonunu üstlenecek. Kamu düzeni ve güvenliği, sağlık, afet ve olağanüstü durumlarla ilgili çağrıların değerlendirilmesi, ilgili kamu kurumlarının olay yerine yönlendirilmesi ve müdahale süreçlerinin kesintisiz yürütülmesi yeni birimin görevleri arasında yer alacak.

Acil çağrı hizmetlerinde uygulanacak standartların belirlenmesi, kurumlar arasındaki bilgi akışının sağlanması ve hizmet kalitesinin izlenmesi de genel müdürlüğün sorumluluk alanına dahil edildi. Düzenleme kapsamında yapay zekâ destekli karar mekanizmaları ve iletişim sistemlerinin geliştirilmesine yönelik görevler de tanımlandı.

81 ilde müdürlüklerin unvanı değişiyor

Yeni yapılanmayla bütün illerde İl 112 Acil Çağrı ve Koordinasyon Müdürlükleri oluşturulması kararlaştırıldı. Mevcut 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü kadroları yeni müdürlük unvanıyla değiştirildi.

Hâlihazırda bu görevlerde bulunan yöneticiler, ayrıca bir atama işlemine gerek kalmadan yeni kadrolarına atanmış sayılacak. Böylece 112 acil çağrı hizmetlerinin il düzeyindeki idari yapılanması da yeniden düzenlenmiş oldu.

İki bakanlıkta dijital dönüşüm birimleri kuruldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlükleri oluşturuldu. Yeni birimler, bakanlıkların bilişim altyapısının geliştirilmesi, bilgi güvenliğinin sağlanması ve dijital sistemlerin yönetilmesi gibi alanlarda görev yapacak.

Düzenleme kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının kritik enerji altyapılarında haberleşme ve siber güvenliğin sağlanması da yeni genel müdürlüğün sorumlulukları arasına alındı. Her iki bakanlıkta yapay zekâ, büyük veri, bilgi sistemleri ve teknolojik gelişmelere ilişkin çalışmaların yürütülmesi öngörüldü.

İçişleri Bakanlığına 98 yeni kadro

Kararnameyle İçişleri Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatında toplam 98 yeni kadro oluşturuldu. Merkez teşkilatına bir genel müdür, dört daire başkanı ve 12 şube müdürü olmak üzere 17 kadro ihdas edildi. Taşra teşkilatında ise farklı derecelerde 81 şube müdürü kadrosu açıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına dört, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına üç yeni kadro tahsis edildi. Böylece üç bakanlıkta toplam 105 yeni kadro oluşturulurken iki bakanlığın merkez teşkilatındaki birer bilgi işlem dairesi başkanlığı kadrosu iptal edildi.

Düzenleme, yayımlandığı 31 Ekim 2026 tarihinde yürürlüğe girdi.

Kaynak: İLKHA