Geçen yıl kilogramı bazı marketlerde 700 TL seviyelerine kadar çıkan kirazın fiyatı, bu yıl 70 TL'ye kadar düştü.

Diyarbakır'da semt pazarları ve manav tezgâhlarında görülen fiyat düşüşü, vatandaşların kiraza olan ilgisini artırdı.

Yaz mevsiminin sevilen meyveleri arasında yer alan kiraz, geçtiğimiz yıl rekoltedeki düşüş ve üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle lüks tüketim ürünü hâline gelmişti. Bu yıl ise üretimde yaşanan toparlanma ve piyasadaki arzın artmasıyla birlikte fiyatlarda önemli bir gerileme yaşandı.

Diyarbakır'daki pazarlarda kilogramı 70 TL seviyesinden satışa sunulan kiraz, geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 90 oranında ucuzladı. Fiyatların düşmesiyle birlikte vatandaşlar da alışveriş sepetlerine yeniden kiraz eklemeye başladı.

Diyarbakır'da alışveriş yapan vatandaşlar, geçen yıl yüksek fiyat nedeniyle kiraz almakta zorlandıklarını, bu yıl ise daha uygun fiyatlar sayesinde rahatlıkla satın alabildiklerini belirtti. Özellikle çocuklu aileler, yaz meyvelerinin daha erişilebilir olmasının bütçelerine olumlu yansıdığını ifade ediyor.

Diyarbakır'da yaz mevsimi boyunca meyve fiyatlarının hava şartları, hasat miktarı ve piyasa koşullarına göre değişiklik gösterebileceği belirtilirken, mevcut tabloda kirazın geçen yıla göre çok daha uygun fiyatlarla tüketiciyle buluştuğu görülüyor.

Esnaf ise sezonun ilerleyen dönemlerinde fiyatların arz durumuna bağlı olarak değişebileceğini ifade ediyor.

Muhabir: Nimet Gündüz