Son dönemde gündeme gelen "tüm hobi bahçeleri yıkılacak" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor.
Yapılan düzenlemede mevcut yapıların toplu şekilde kaldırılmasını öngören bir hüküm yer almıyor. Uygulamanın temel amacı, tarım arazilerinin korunmasını sağlamak ve bundan sonra oluşabilecek izinsiz yapılaşmaların önüne geçmek.
Yeni kurallara göre, tarım arazileri üzerine ruhsatsız veya izinsiz olarak yapılan yapılara elektrik, su ve doğal gaz aboneliği verilmeyecek. Deprem sonrasında güvenli yaşam alanı arayışıyla konteyner, tiny house ve prefabrik yapılara olan ilginin artmasıyla birlikte, kırsal alanlardaki bu tür yapıların denetimleri de sıkılaştırılacak.
Düzenleme kapsamında altyapı hizmeti sunan kurum ve kişilere yönelik yaptırımlar da bulunuyor. Tarım arazilerindeki izinsiz yapılara mevzuata aykırı şekilde elektrik, su veya doğal gaz bağlantısı yapılması halinde, her bir abonelik için 100 bin lira idari para cezası uygulanabilecek.




