Nusaybin ve çevresindeki kışlaklardan ayrılan göçerler, binlerce küçükbaş hayvanla birlikte Gercüş ilçesi üzerinden serin yaylalara ulaşmak için yüzlerce kilometrelik göç yolculuğunu sürdürüyor.

Binlerce yıllık gelenek sürüyor

Yeşil meralar ve kıvrımlı yollar boyunca ilerleyen sürülerin oluşturduğu görüntüler havadan saniye saniye kaydedildi. Dron görüntülerinde, doğa içerisinde ilerleyen sürülerin ahenkli hareketi görsel şölen oluşturdu.

Yaklaşık 3 ay sürmesi beklenen yayla yolculuğu, bölgedeki göçer kültürünün ve hayvancılık geleneğinin en önemli parçalarından biri olarak dikkat çekiyor.

Binlerce Yıllık Gelenek Mardin Kışlaklarından Van Yaylalarına Zorlu Yolculuk 1

“Ata mesleğimizi sürdürmeye çalışıyoruz”

Göçerlerden Fatma Göçer, yaşam şartlarının her geçen gün zorlaştığını belirterek sürücülerden ve arazi sahiplerinden anlayış beklediklerini söyledi.

Kürtçe konuşan Göçer, “Kara yolunda sürücülerin kornalarıyla, arazilerde ise tarla sahiplerinin tepkileriyle karşılaşıyoruz. Biz sadece ata mesleğimizi sürdürmeye çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA