Böylece devletin gelir kaybının önüne geçilirken, kurallara uygun faaliyet gösteren dış ticaret erbabının haklarının korunması hedeflendi.

Bakanlık, geçmiş dönemlere ait gümrük ve dış ticaret işlemlerinin mevzuata uygunluğunu denetlemeye aralıksız devam ediyor. Risk analizleri doğrultusunda yürütülen sonradan kontrol firma denetimleri ile ikincil kontrol beyanname incelemeleri sayesinde usulsüz işlemler tespit edilerek kamu alacaklarının tahsili sağlanıyor.

Denetimler kapsamında 2024 yılında, 5,5 milyar lirası ikincil kontrol, 1,3 milyar lirası ise sonradan kontrol çalışmaları sonucunda olmak üzere toplam 6,8 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi. Bu tutar, bir önceki yıla göre yüzde 98 artışa işaret etti.

2025 yılında ise denetimlerin etkinliği daha da artarken, 11,8 milyar lirası ikincil kontrol, 1,8 milyar lirası sonradan kontrol kapsamında olmak üzere toplam 13,6 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı alındı. Böylece önceki yıla kıyasla yüzde 100'lük artış kaydedildi.

2026 yılının ilk altı ayında da denetimler hız kesmedi. Bu dönemde 6,5 milyar lirası ikincil kontrol, 1,8 milyar lirası sonradan kontrol kapsamında olmak üzere toplam 8,3 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artış anlamına geldi.

Ticaret Bakanlığı, sonradan kontrol ve ikincil kontrol mekanizmalarıyla gümrük ve dış ticaret işlemlerinde mevzuata aykırı uygulamalara karşı mücadelesini sürdürürken, kamu gelirlerinin korunması ve adil ticaret ortamının güçlendirilmesine yönelik denetimlerine kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.

Muhabir: Musa Azak