Üniversite, ASELSAN iş birliğiyle tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştirilen 55 adet Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) cihazını kampüslerinde kullanıma sundu.
Cihazlar ambulans gelene kadar hayatta kalma oranını artıracak
"Güvenli Kampüs Ağı" projesi kapsamında hizmete alınan cihazların, ani kalp durmalarında ambulans gelene kadar yapılan müdahalelerde hayatta kalma ihtimalini ciddi oranda artırması bekleniyor. Özellikle toplu yaşam alanlarında hayat kurtarıcı etkisi bilinen OED’lerin, sağlık çalışanı olmayan kişiler tarafından da kolaylıkla kullanılabilmesi projeyi daha da önemli hâle getiriyor.
55 cihaz kampüsün farklı noktalarına yerleştirildi
1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası kapsamında tanıtımı yapılan cihazların taşınabilir boyutları, kullanıcı dostu ara yüzü, gelişmiş ritim algılama sistemi ve uydu takip teknolojisi dikkat çekiyor. Üniversitenin Sıhhiye Yerleşkesine 20, Beytepe Yerleşkesine ise 35 cihaz yerleştirildi. Cihazlar kampüs içinde acil durum müdahalelerinde kritik bir rol üstlenecek.
“Herkesin rahatlıkla kullanabileceği bir alet”
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Başhekimi Doç. Dr. Bülent Erbil, OED cihazlarının kullanım kolaylığına vurgu yaparak,
“Cihazı açtığınız andan itibaren tüm talimatları kendisi veriyor. Herkesin rahatlıkla kullanabileceği bir alet. Temel yaşam desteği ve farkındalık eğitimi alınmış olması yeterlidir.” dedi.
Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Elif Öztürk İnce ise ani kalp durmalarında kalp masajının yanında şok uygulamasının önemine dikkat çekerek,
“Cihaz, hastanın ritmini algılıyor ve aşama aşama ne yapılacağını söylüyor. Şok gerekip gerekmediğine cihaz kendisi karar veriyor.” ifadelerini kullandı.
Öğrenciler uygulamadan memnun
Tıp Fakültesi öğrencisi İntörn Dr. Busenur Gündüz, cihazların kampüste güven ortamını artırdığını belirterek,
“İhtiyaç hâlinde arkadaşlarımıza yardım edebilmek bizi güvende hissettiriyor. Hastaneye gitmeden önce temel yaşam desteğini güçlendiren önemli bir adım.” dedi.
İntörn Dr. Emirhan Şahin ise cihazların sadece şok vermekle kalmayıp kullanıcıyı yönlendirmesinin büyük avantaj olduğunu belirterek, eğitimlerin yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çekti.




