Pamuk kalitesi en yüksek ölçülere sahip olan Batman'da pamuk hasadı devam ederken, pamuk üreticileri hem verim hem de fiyat düşüklüğü nedeniyle umduklarını bulamadıklarını belirtti.

Yaklaşık 3-4 yıldır pamuk fiyatının neredeyse aynı olduğunu ama bu süre zarfında başta akaryakıt, ilaç, gübre ve tohum fiyatları olmak üzere tüm girdilerine yüzde 200'üzün üzerinde bir artışın yaşandığını ifade eden pamuk üreticileri, maliyette yaşanan artışların pamuk alım fiyatlarına da yansımasını istedi.

Pamuk alım fiyatının yaklaşık 3 yıldır 20 lira civarında olduğunu, bu rakamın bu sene 25-26 liraya çıkarılmasının az da olsa iyi olduğunu belirten pamuk üreticileri, devletten 3 yıldır artmayan dekar başına 1. 60 kuruş olan desteğin 3 liraya çıkarmalarını talep etti.

"Akaryakıt, ilaç, güre ve tohuma yapılan zamlar pamuk alım fiyatına yansımalı"

Diyarbakır'da 1 Aralık günü döviz kurlarında durum ne? Diyarbakır'da 1 Aralık günü döviz kurlarında durum ne?

Pamuk alım fiyatlarının neredeyse 3-4 yıldır aynı olduğunu ama gübre, ilaç ve akaryakıtın fahiş oranlarda arttığına dikkat çeken Çiftçi Nevzat Yılgın, artışların böyle devam etmesi ve pamuk fiyatının hak ettiği şekilde verilmemesi durumunda çiftçiliğin bitme aşamasına geleceğini ifade etti.

Yılgın, "Mesleğimiz çiftçiliktir ve mısır ve pamuk ekimiyle uğraşıyoruz. Burası 130 dönüm ve toplamda 300 dönüm pamuk ektik. Nisan ayının ortasında pamuğun tohumunu ektik ve şu ana kadar uğraşıyoruz. Bu süreçte gübre, ilaç gibi ne gerekiyorsa yaptık. Ama verimden memnun değiliz. Geçen sene buradan dönüm başına 500 kilo verim alırken, bu sene 400 kiloya düştü. Bu düşüşün ilaçtan mı yoksa başka bireyden mi olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Tarım ilaçlarına yüzde 100, yüzde 200 zam gelirken, akaryakıt fiyatı sürekli artıyorken, pamuğun fiyatı 3-4 yıldır 20 lira civarındadır. Bu sene pamuk fiyatı 25-26 lira olarak açıklanması biraz da olsa bizim için iyi oldu. Böyle giderse mazot, gübre ve ilaçlarda yaşanan fahiş artışlar bizi çiftçilik yapmaktan alıkoyacaktır. Devletten isteğimiz fahiş fiyat artışlarını düşürmeleridir."

"Pamuğumuzun kalitesi çok iyi ama fiyat düşük"

Devletin pamuk üreticilerine olan desteğin çok yetersiz olduğunu ve pamuk fiyatlarının neredeyse üç senedir aynı olduğunu ifade eden Çiftçi İbrahim Erin, "İşimiz çiftçiliktir ve pamuk, buğday, mısır, mercimek gibi tarım ürünlerini ekiyoruz. Bugün ise nisan ayında ektiğimiz pamuğumuzun hasadına başladık. Bu seneki verimimiz iyi olsa da istediğimiz verimi alamadık. Pamuğumuzun kalitesi çok iyidir. Pamuğun fiyatı her sene 1-2 lira artarken gübre, ilaç ve akaryakıta yüzde 50'linin üstünde zam yapılıyor. Devletin pamuk üreticilerine desteği çok az üç senedir dekar başına verilen fiyat 1, 60 kuruş olarak aynıdır. Bu fiyatın 3 liraya çıkarılması bizim için azda olsa iyi olur. Devletin pamuk üreticisine olan desteklemeleri ilaç fiyatlarındaki artışa endekslemelerini istiyoruz." şeklinde konuştu.