Sağlık Bakanlığı öncülüğünde, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ve diğer ortakların desteğiyle yürütülen kampanya, Güney Sudan'ın sekiz ilçesinde dolaşan aşı kaynaklı poliovirüs tip 2 (cVDPV2) vakalarının 12'sinin doğrulanması üzerine başlatıldı.

Sağlık Bakanı Yolanda Awel Deng, kampanyanın Güney Sudan'daki her çocuğun sadece bu aşılara ulaşmasını değil, aynı zamanda hastalığa karşı korunmasını da sağlamayı amaçladığını söyledi.

Deng, Güney Sudan'ın başkenti Juba'da yayımlanan ortak açıklamada, aşı kaynaklı çocuk felci vakalarının yeniden ortaya çıkmasının, özellikle ülkenin 2020 yılında vahşi çocuk felcinden arınmış ilan edilmesinin ardından, bakanlığın başarıları açısından bir şok ve önemli bir aksilik olduğunu söyledi.

Fransa Başbakanı Barnier istifa etti Fransa Başbakanı Barnier istifa etti

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, oral polio aşısındaki zayıflatılmış canlı virüsün, tam olarak bağışıklanmamış kişiler arasında yayılmasıyla cVDPV2 vakaları ortaya çıkabiliyor ve bu durum felce yol açabiliyor.

Bakanlık, krizin Güney Sudan'daki nüfus hareketlerini ve yerinden edilmeleri etkilediğini, bu nedenle aşıya ihtiyaç duyan çocuklara ulaşmanın daha da zorlaştığını belirtti.

Aşının birden fazla dozunun hem vahşi hem de dolaşımda olan aşı kaynaklı poliovirüslere karşı koruma sağlayacağı da eklendi.

Aralık 2023'te Güney Sudan'da cVDPV2 salgını olduğu doğrulandı ve halk sağlığı acil durumu ilan edildi.

UNICEF Güney Sudan Temsilcisi Hamida Lasseko, her çocuğun önlenebilir hastalıklardan uzak büyüme hakkına sahip olduğunu belirterek, çocuk felcinin en tehlikeli ancak aynı zamanda tamamen önlenebilir hastalıklardan biri olduğunu söyledi.

Lasseko, "UNICEF, hiçbir çocuğun çocuk felcine karşı savunmasız kalmaması için Güney Sudan'ın her yerine aşı ulaştırılmasında Sağlık Bakanlığı ve ortaklarına destek olma taahhüdünü yineliyor." dedi. 

Kaynak: İLKHA