Kent genelinde gerçekleştirilen 106 bin tonluk karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 46'sı Çınar ilçesinde yapıldı. Veriler, üretimin belirli ilçelerde yoğunlaştığını gösterirken, Çınar açık ara lider konumda yer aldı.
TÜİK verilerine göre Çınar ilçesinde 48 bin 375 ton karpuz üretildi. Bu rakam, Diyarbakır'daki toplam üretimin yaklaşık yarısına karşılık geliyor. Çınar'ın ardından 13 bin 718 ton ile Bismil, 12 bin ton ile Kayapınar geliyor.
İlk üç ilçe birlikte değerlendirildiğinde ise 74 bin 93 tonluk üretim gerçekleştirildi. Bu miktar, Diyarbakır'ın toplam karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturuyor. Veriler, karpuz üretiminin özellikle Çınar, Bismil ve Kayapınar hattında yoğunlaştığını ortaya koyuyor.
Üretimde öne çıkan diğer ilçeler ise Ergani (7 bin ton), Sur (5 bin 337 ton) ve Yenişehir (4 bin 50 ton) olarak sıralandı.
Yaklaşık her iki karpuzdan birinin Çınar'da yetiştirildiği kentte, ilçenin sahip olduğu verimli tarım arazileri ve sulama imkânları üretim rakamlarına da yansıyor. Çınar'ın tek başına ulaştığı üretim miktarı, kendisini takip eden birçok ilçenin toplam üretimini geride bırakıyor.
2026 verileri bekleniyor
TÜİK tarafından 2026 yılına ilişkin karpuz üretim rakamları henüz açıklanmadı. Resmi veriler yayımlandığında Diyarbakır'ın üretim performansının önceki yıllarla karşılaştırılması mümkün olacak.
Ancak açıklanan son resmi verilere göre kent, 106 bin tonluk üretimiyle Türkiye'nin önemli karpuz üretim merkezleri arasındaki yerini koruyor.





