"Diyarbakır İl Geneli Kırsal Mahalleler İçmesuyu Depo, Şebeke, ENH ve Pompa Tesisi Yapım İşi" adlı altyapı projesi kapsamında Çınar'ın Filizören, Yazçiçeği, Pembevîran, Beşpınar ve Düzova mahallelerinde su altyapısı için önemli adımlar atılıyor.
Projede, bölgenin coğrafi yapısı ve nüfus yoğunluğu dikkate alınarak ihtiyaçlara özel çözümler geliştirildi. Çınar ilçesinde betonarme içme suyu deposu inşaatı sürerken, suyun mahallelere ulaştırılması için pompa sistemleri ve şebeke altyapısının kurulumu için hazırlıklar devam ediyor.

Çalışmalar tamamlandığında kırsal mahallelerde uzun süredir yaşanan su sorunu büyük ölçüde çözüme kavuşacak.
Yaklaşık 42 milyon TL bütçeyle ihale edilen projede Ergani, Hazro, Sur, Çınar, Lice ve Kulp ilçelerine bağlı 13 kırsal mahallede toplam 10 içme suyu pompası, 3 depo, 1 motopomp odası ve 10 metreküplük bir maslak inşa edilecek.
Ayrıca 25 bin 705 metre HDPE boru döşenerek şebeke sistemi beslenecek, işletme güvenliği için 45 vana ve vantuz sistemi kurulacak.
Enerji altyapısı bulunmayan mahallelerde pompa ve depo sistemlerinin kesintisiz çalışması için beş noktada enerji nakil hattı (ENH) yapılacak. Boru hatlarının korunması amacıyla ise 25 metre uzunluğunda beton gömlekleme çalışmaları gerçekleştirilecek.
Projede Sur ilçesine bağlı Çarıklı Mahallesi'ne bağlı 4 mezra için yürütülen Yeşildere Grup İçme Suyu Projesi tamamlanarak 1700 kişi kesintisiz içme suyuna kavuştu.

Çınar'ın Halıören Mahallesi'ne bağlı Zurneya Mezrası'nda 1 kilometrelik yeni şebeke hattı çekildi, Kulp ilçesindeki Darabin Mahallesi'nde ise yaklaşık 2800 metrelik içme suyu terfi hattının yüzde 90'ı tamamlandı. Ergani, Hazro, Sur ve Lice ilçelerinde ise planlama çalışmaları devam ediyor.
Yatırım ve inşaat süreci, ilgili birimlerin koordinasyonunda titizlikle yürütülüyor. Proje yetkilileri, kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlara kesintisiz ve kaliteli içme suyu hizmeti sunmayı, bölgenin su altyapısını kalıcı şekilde güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtiyor. Böylece kırsal mahallelerin yaşam standartlarının yükseltilmesi ve su teminindeki eşitsizliklerin giderilmesi hedefleniyor.



