25 Mart 2026 itibarıyla yürürlüğe giren uygulamalar kapsamında, direksiyon başında cep telefonu kullananlara yönelik cezalar ciddi şekilde artırıldı.

Yeni sisteme göre, araç kullanırken telefonla konuşan ya da mesajlaşan sürücüler ilk tespitte yüksek miktarda para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Aynı ihlalin bir yıl içinde tekrarlanması durumunda ise hem daha ağır para cezaları uygulanacak hem de sürücü belgelerine geçici süreyle el konulacak.

Denetimler artık havadan da yapılıyor

Denetimlerin kapsamı da genişletildi. Karayolu kontrollerine ek olarak, Edirne gibi bazı şehirlerde dron destekli izleme sistemleri kullanılmaya başlandı. Bu sayede, özellikle araç kullanırken telefonla ilgilenen sürücüler anlık olarak tespit edilebiliyor.

Yetkililer, bu yöntemin kural ihlallerini azaltmada önemli bir caydırıcılık oluşturduğunu ifade ediyor.

Cezalar kademeli olarak artıyor

Yapılan düzenlemeye göre:

  • İlk ihlalde sürücülere yaklaşık 5 bin lira idari para cezası uygulanıyor.
  • Aynı kuralın bir yıl içinde tekrar edilmesi halinde ceza miktarı 20 bin liraya kadar çıkabiliyor.
  • Tekrar eden ihlallerde sürücü belgesine 30 gün süreyle el konulması söz konusu oluyor.

Emniyet kemeri ihlallerine de yaptırım var

Yeni kurallar sadece cep telefonu kullanımını kapsamıyor. Emniyet kemeri takmayan sürücü ve yolcular için de para cezası uygulanıyor. Bu ihlalin yıl içinde birkaç kez tekrarlanması halinde ehliyete geçici süreyle el konulması gibi yaptırımlar devreye giriyor.

Muhabir: Musa Azak