Diyarbakır'ın önemli su kaynaklarından biri olan Devegeçidi Barajı, son üç yılda dikkat çekici bir dönüşüm yaşadı. Yaklaşık üç ayda baraj hacminin yüzde 86'sına denk gelen 156 milyon metreküp su kontrollü olarak tahliye edildi.

Bir dönem kuraklık nedeniyle su seviyesi kritik noktalara kadar gerileyen baraj, bu yıl etkili olan mevsim yağışları sayesinde yeniden doldu. Doluluk oranının yüksek seviyelere ulaşmasının ardından olası taşkın riskini önlemek amacıyla milyonlarca metreküp su kontrollü şekilde tahliye edildi.

Tarımsal sulama amacıyla hizmet veren Devegeçidi Barajı, geçmiş yıllarda yağışların azalması, artan sıcaklıklar ve buharlaşmanın etkisiyle ciddi su kaybı yaşamıştı. Kuraklık nedeniyle oluşan olumsuz tabloyu hafifletmek için 2022 yılında baraja dış kaynaklardan su takviyesi yapılmıştı.

Bu yıl ise yağışların mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla birlikte baraj rezervuarı büyük ölçüde doldu. Yetkililer, taşkın riskini azaltmak amacıyla mart ayından itibaren dolusavak kapaklarını kademeli olarak açarak kontrollü su tahliyesi gerçekleştirdi. Yaklaşık üç aylık süreçte baraj kapasitesinin önemli bir bölümüne denk gelen su aşağı havzalara bırakıldı.

Tahliye işlemlerinin ardından barajda kalan suyun, yaz döneminde tarımsal sulamada kullanılacağı belirtiliyor.

Fotoğraf 30 Mart 2022 yılına aittir.

Muhabir: Musa Azak