Derinliği 3 metreye, yüzeyi 6 kilometrekareye kadar ulaşabilen göl, yıllardır Erciyes’ten eriyen kar suları, yağmur ve yer altı kaynaklarıyla besleniyordu. Ancak son yıllarda giderek etkisini artıran kuraklık ve iklim değişikliği, bu yıl gölde su bırakmadı.

Çatlayan toprak, çölü andırıyor

Gölün tamamen kurumasıyla birlikte zeminde derin çatlaklar oluştu, bölge adeta çölü andıran bir görünüme büründü. Gölün kurumasıyla birlikte göçmen kuşlar da bölgeyi terk etti.

Kışın canlanıyor, yazın kuruyor

Çöl Gölü, kış aylarında Erciyes Dağı’ndan gelen kar sularıyla bir nebze canlansa da, yaz aylarında özellikle sıcaklık artışı ve suyun tarımda bilinçsizce kullanılması nedeniyle tamamen kuruyor.

Bölgedeki kuraklık tehlikesine karşı acil önlemler alınması gerektiği vurgulanırken, uzmanlar su yönetimi ve sürdürülebilir tarım politikalarının önemine dikkat çekiyor.

Kaynak: AA