Mart ayının sonuna yaklaşılırken, milyonlarca mülk sahibini ilgilendiren gelir beyanı sürecinde kritik dönemece girildi. Kira gelirlerinin yanı sıra apartmanlardan elde edilen ek kazançların da beyan edilmesi gerektiği hatırlatıldı.

Dünya Gazetesi’ne konuşan vergi uzmanı Deniz Eresen, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yalnızca kira gelirlerinin değil, bina cephelerinden sağlanan reklam gelirlerinin de vergiye tabi olduğunu belirtti. Özellikle apartman dış cephelerine verilen reklamlar ve ortak alanlardan elde edilen kazançların çoğu zaman gözden kaçtığı ifade edildi.

Apartmanların reklam alanı olarak kullanılması ya da çatıya kurulan baz istasyonlarından elde edilen gelirlerin “gayrimenkul sermaye iradı” kapsamında değerlendirildiği belirtilirken, bu kazançların kat maliklerine paylaştırıldığı ve her hissedarın kendi payını beyan etmekle yükümlü olduğu vurgulandı.

2025 yılı için belirlenen 330 bin liralık gelir sınırının beyan zorunluluğu açısından kritik olduğu aktarıldı. Faiz, kira ve diğer gelirlerin toplamının bu tutarı aşması halinde beyanname verilmesi gerekiyor. Bu sınırın altında kalan gelirler için ise beyan zorunluluğu bulunmuyor.

Öte yandan, reklam veren şirketlerin ödemeler üzerinden yüzde 20 oranında stopaj kesintisi yaptığı, ancak bu uygulamanın mükelleflerin beyan sorumluluğunu ortadan kaldırmadığı ifade edildi. Gelir sınırının aşılması durumunda beyan yükümlülüğünün devam ettiği kaydedildi.