Kent merkezine yaklaşık 2,5 kilometre mesafedeki Dereiçi mevkisinde yapımı sürdürülen tesisin fiziki gerçekleşme oranı yüzde 53'e ulaştı. Projenin 2027 yılı içerisinde tamamlanarak hizmete sunulması hedefleniyor.

Tesisin tamamlanmasıyla Kars Çayı'nın su kalitesinin artırılması, evsel atık sulardan kaynaklanan kirliliğin azaltılması ve toplam 523 bin 60 dekar tarım arazisinin daha kaliteli sulama suyuna kavuşması amaçlanıyor.

Betonarme imalatların önemli bölümü tamamlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje, Kars'ın çevre, su kaynakları ve tarımsal üretimi açısından önemli yatırımları arasında bulunuyor.

Toplam 54 bin 400 metrekarelik alan üzerinde inşa edilen tesiste çalışmalar program doğrultusunda sürdürülüyor. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, projede önemli bir aşamanın geride bırakıldığını belirterek betonarme imalatların önemli bölümünün tamamlandığını söyledi.

Balta, blower binası, trafo ve jeneratör binası, idari bina, biofosfor havuzu ve havalandırma havuzundaki betonarme imalatların tamamlandığını belirtti.

Çamur susuzlaştırma binası, çıkış debimetre odası, çamur dengeleme yapıları ile Q1200 ve Q800 kollektör hattındaki çalışmaların ise devam ettiği kaydedildi.

Projede fiziki gerçekleşme oranının yüzde 53 seviyesine ulaştığını ifade eden Balta, tesisin 2027 yılı içerisinde tamamlanarak Karslıların hizmetine sunulmasının hedeflendiğini bildirdi.

Günlük 50 bin metreküp atıksu arıtılacak

Kars'ın 2054 yılı nüfus projeksiyonu dikkate alınarak projelendirilen tesis, tamamlandığında günlük 50 bin metreküp atıksu arıtma kapasitesine sahip olacak.

Proje kapsamında yalnızca arıtma tesisi inşa edilmiyor. Atıksuların tesise ulaştırılması için toplam 17,5 kilometre uzunluğunda kollektör hattı da yapılıyor.

Atıksuların bu hatlar aracılığıyla tesise ulaştırılarak modern ve ileri biyolojik arıtma sistemlerinden geçirilmesi planlanıyor.

Kars Çayı'nın su kalitesi artacak

Projenin tamamlanmasıyla Kars şehir merkezinden kaynaklanan evsel atık suların oluşturduğu kirliliğin önemli ölçüde azaltılması bekleniyor.

Arıtılan suların etkisiyle Kars Barajı'nın su kaynağı olan Kars Çayı'nın su kalitesinin de artırılması hedefleniyor. Böylece yatırımın kent merkezinin atıksu sorununa çözüm üretmesinin yanı sıra Kars'ın su kaynaklarının korunmasına da katkı sağlaması amaçlanıyor.

523 bin 60 dekar tarım arazisi etkilenecek

Projenin Kars tarımı açısından önemli sonuçlar doğurması bekleniyor. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, arıtma tesisinin tamamlanmasıyla birlikte hâlihazırda işletmede bulunan 47 bin 280 dekar Akyaka Ovası Sulaması ile Kars Barajı Sulaması'nın birinci, ikinci ve üçüncü kısımları kapsamında yer alan 475 bin 780 dekar arazinin toplamda 523 bin 60 dekara ulaştığını belirtti.

Böylece projenin tamamlanmasıyla Kars'ta yüz binlerce dekar tarım arazisinin daha kaliteli sulama suyuna kavuşmasının önü açılacak.

Projenin 2027'de tamamlanması hedefleniyor

Kars Atıksu Toplama ve İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin 2027 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Tamamlandığında tesisin Kars'ın çevresel kirlilik yükünün azaltılmasına, Kars Çayı ve diğer su kaynaklarının korunmasına, sürdürülebilir su yönetiminin güçlendirilmesine ve tarımsal üretimin daha kaliteli sulama suyuyla desteklenmesine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Kaynak: İHA