Ağabey-kardeş Mehmet ve Hayrettin Özden, geleneksel ekmek üretimini sürdürerek hem ailelerinin geçimini sağlıyor hem de ihtiyaç sahiplerine destek oluyor.
Tam buğday ekmeğiyle dikkat çekiyorlar
Yaklaşık 20 yıldır fırıncılık yapan Mehmet Özden, ailece bu mesleği sürdürdüklerini belirterek tam buğday ekmeği, bohça ekmeği, tandır ekmeği ve Mardin’e özgü peksimet ürettiklerini söyledi.
Buğdayı Kızıltepe’den temin ettiklerini ifade eden Özden, kentte tam buğday ekmeğini bu şekilde üreten tek işletme olduklarını belirtti. Tam buğday ekmeğinin yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi desteklediğini, uzun süre tokluk sağladığını ve kalp-damar sağlığı açısından faydalı olduğunu dile getirdi.
450 derece sıcaklıkta çalışıyorlar
Yaz aylarında işlerinin daha da zorlaştığını ifade eden Özden, fırın içerisinde sıcaklığın 400 dereceyi bulduğunu, dışarıdaki sıcaklıkla birlikte yaklaşık 450 derecelik bir ortamda çalıştıklarını söyledi.
Ailelerinin geçimini sağlamak için çalışmaya devam ettiklerini belirten Özden, iki çocuğunu okuttuğunu, ağabeyinin ise üç çocuğunu büyüttüğünü kaydetti.
Gençlere meslek çağrısı
Fırıncılık mesleğinin gençler tarafından yeterince tercih edilmediğini belirten Özden, gençlerin çalışmaya yönelmesi gerektiğini ifade ederek fırıncılığı tavsiye etti.
Kış aylarında iş yoğunluğunun daha fazla olduğunu belirten Özden, serin havanın çalışma şartlarını kolaylaştırdığını, yaz döneminde ise sıcaklık nedeniyle işlerin daha zorlu geçtiğini söyledi.
Askıda ekmek geleneği sürüyor
Hayırseverlerin desteğiyle ihtiyaç sahibi ailelere her gün ekmek ulaştırdıklarını belirten Özden, özellikle Ramazan ayında askıda ekmek uygulamasının daha da yaygınlaştığını ifade etti.
Günlük 30 ila 40 ekmek dağıttıklarını belirten Özden, Osmanlı döneminden bu yana sürdürülen bu geleneği yaşatmaya devam ettiklerini söyledi.
45 yıllık emeğin hikayesi
Yaklaşık 45 yıldır fırıncılık yapan Hayrettin Özden ise bu meslek sayesinde beş çocuğunu büyüttüğünü belirtti.
Sabah saat 06.00’da başladıkları mesaiyi akşam 20.00’ye kadar sürdürdüklerini anlatan Özden, işin en zor yanının gün boyu ayakta çalışmak olduğunu söyledi. Fırın sıcaklığının 350 ila 400 derece arasında değiştiğini ifade eden Özden, tüm zorluklara rağmen mesleğini sürdürmeye devam edeceğini dile getirdi.
Çırak bulmak zorlaştı
Mesleğin geleceği konusunda da değerlendirmelerde bulunan Özden, zorunlu eğitim ve gençlerin farklı iş alanlarına yönelmesi nedeniyle çırak bulmakta güçlük yaşadıklarını belirterek, geleneksel fırıncılık mesleğinin yeni ustalara ihtiyaç duyduğunu söyledi.