Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, Bakanlığının 2025 yılı bütçesini sundu. Bakanlık, 8 merkez, 5 ilgili, 2 bağlı ve 2 ilişkili kuruluşla 17 genel müdürlük ve 10 başkanlıktan oluşuyor. Bakan Uraloğlu, toplamda 223 bin kişiye istihdam sağlandığını belirtti.

Bakanlık, Türkiye Yüzyılı'nda insan ve çevre odaklı akıllı ve güvenli ulaşım sistemleri kurmayı hedefliyor. Bu bağlamda, 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda demiryolu taşımacılığını artırarak karayolu taşımacılığındaki yıllık yük payını azaltmaya çalışıyor. Marmaray, sadece 62 milyon ton karbon emisyonu azaltarak büyük bir çevresel başarı sağladı. Ayrıca, Türkiye’nin stratejik konumu, Yeni İpek Yolu ve Uluslararası Kalkınma Yolu projeleriyle küresel rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor.

2025 yılı için 482 milyar liralık yatırım teklifi sunan Uraloğlu, 2002-2024 yılları arasında yapılan yatırımların toplamda 280,6 milyar dolara ulaştığını belirtti. Hızlı tren projeleriyle demiryolu taşımacılığını güçlendirmeyi hedefleyen Bakan, 2024 yılında YHT'lerle 92 milyon yolcu taşındığını vurguladı. Marmaray’ı ise 1,2 milyar yolcu kullandı.

2023 sağlık harcamalarının istatistikleri paylaşıldı 2023 sağlık harcamalarının istatistikleri paylaşıldı

Bakan, İstanbul'da pek çok yeni metro hattının devreye alındığını ve demiryolu ağının genişletileceğini, özellikle Marmaray ve Başkentray projelerinin önemli olduğunu ifade etti. 2028 yılına kadar, demiryolu hatları 17 bin 287 kilometreye çıkarılacak ve 2023 yılı itibarıyla toplamda 28 bin 590 kilometreye ulaşması hedefleniyor.

Karayolu yatırımlarında da büyük ilerleme kaydedildi. Bölünmüş yolların uzunluğu, yüzde 43 oranında artırıldı ve yeni otoyollarla ülke çapında ulaşım kolaylaştırıldı. Hava yolu ulaşımında da önemli adımlar atıldı. 2003'te 26 olan iç hat uçuş noktası sayısı 2024’te 58'e çıkarıldı. Ayrıca, yurt dışı uçuş ağları da genişletildi ve 131 ülke ile 347 noktaya ulaşım sağlanacak.

Bakan, yerli İHA teknolojilerinin gelişimine de vurgu yaparak, 77 bin İHA ve 1,6 milyon İHA pilotu sayısına ulaşıldığını belirtti. Hava trafik yönetimi ve İHA güvenliği için yeni yazılımlar ve sistemler geliştirilmeye devam ediliyor.

Son olarak, Türkiye'nin havacılık altyapısındaki başarılara da dikkat çeken Bakan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın büyük bir başarıya imza attığını belirterek, havalimanlarının çevre dostu projelere yönlendirildiğini ve birçok havalimanının karbon akreditasyonunu aldığını bildirdi.